Kira Kos Duti Setem Perjanjian Sewa Anda Di Sini

Bagaimana Kira Kos Perjanjian Sewa & Duti Setem Ketika Menyewa?

Apr 30, 2019 10:35:00 AM / by Zulaickha Zainaldin

 

 

thomas-drouault-793767-unsplash

Perjanjian sewa adalah sebuah dokumen bercetak yang menyatakan kesemua syarat dan peraturan penyewaan yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak penyewa dan tuan rumah sebelum penyewa berpindah masuk ke dalam rumah tersebut.

Perkara ini sangat penting di dalam urusniaga penyewaan hartanah untuk melindungi hak tuan rumah dan juga penyewa. Sebagai contoh, tuan rumah adalah bebas daripada dikenakan sebarang tindakan undang-undang sekiranya beliau telah menyatakan secara jelas di dalam kontrak mengenai tanggungjawab penyewa melangsaikan segala caj pembayaran seperti bil elektrik, air dan lain-lain caj ketika penyewa mendiami unit tersebut.

Walau bagaimanapun, perjanjian tersebut perlulah dicop oleh LHDN terlebih dahulu untuk menjadikan ianya sah digunapakai di dalam mahkamah dan disisi undang-undang. Dan pembayaran duti setem merupakan langkah terakhir ketika menandatangani kontrak sewa rumah.

Kebiasaannya terdapat 2 salinan perjanjian sewa disediakan (satu salinan untuk tuan rumah dan penyewa) dan kedua-dua salinan tersebut perlulah dicop untuk menjadikannya sah. Anda boleh berbuat demikian di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) di seluruh Malaysia.

Untuk mengira jumlah bayaran duti setem yang dikenakan ke atas perjanjian sewa anda, isikan sewa bulanan dan tempoh menyewa menggunakan kalkulator di bawah:

 

Harap maaf. Sistem kalkulator ini mempunyai ralat buat sementara waktu.

 

 

Bagaimana Bayaran Duti Setem Dikira?

Tak perlu pening kepala lagi. Senang je kalau nak kira duti setem perjanjian sewa anda. Klik di sini untuk ketahui formulanya.


Tandatangan Perjanjian Sewa Dalam Talian

Semuanya mudah apabila di hujung jari anda. Anda boleh tandatangan perjanjian sewa secara online melalui Speedsign, sebuah penyelesaian web SPEEDHOME.

Ingin ketahui lebih lanjut mengenai cara Speedsign berfungsi? Klik di sini untuk mempelajari tentang Speedsign dengan mudah.  

 

Kira Kos Duti Setem Sekarang!

Topics: Lhdn stamps, perjanjian sewa rumah, lhdn, cara kira perjanjian sewa

Zulaickha Zainaldin

Written by Zulaickha Zainaldin

Subscribe to Email Updates

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

See all

Recent Posts