Apakah Proses Beli Rumah Pertama Anda?

rumah pertama

 

Bukan satu perkara mudah kalau korang nak beli rumah.

 

Banyak perkara perlu diambil kira dan sediakan terlebih dahulu sebelum nak membeli rumah.

 

Paling penting sekali, ilmu di dada perlulah cukup sebelum nak beli aset terbesar ni.

 

Yelah, harga rumah bukannya murah. Mestilah perlukan ilmu yang mencukupi untuk beli aset terbaik korang supaya tak ada masalah di kemudian hari.

 

BACA: 5 Cara Beli Rumah Walaupun Skor Kredit Anda Buruk!

 

Tapi janganlah menunggu lama sangat sebab harga rumah takkan turun pun.

 

Jadi, percepatkan tindakan korang dengan mula dahulu mencari ilmu hartanah bagaimana nak beli rumah pertama anda sekarang.

 

Apakah Prosedur Beli Rumah Pertama?

Jangan cuak dulu! 

 

Ada 3 fasa bagi pembeli yang ingin beli rumah iaitu Fasa Persediaan, Fasa Pembelian dan Fasa Tukar Nama.

 

Proses Beli Rumah

 

Proses Beli Rumah

BACA: 5 CARA DAPATKAN DUIT UNTUK BELI RUMAH

#1 Fasa Persediaan

Wajib untuk korang buat persediaan awal yang rapi sebelum beli hartanah pertama korang. 

 

Pertama sekali adalah korang perlu semak kelayakan pinjaman perumahan (housing loan) dengan bank terlebih dahulu.

 

Bank pula akan rujuk 3 perkara penting ni dahulu sebelum luluskan pinjaman korang iaitu: 

 

 


 

i) Pendapatan (income)

 

Korang boleh periksa dahulu formula ini untuk tengok sama ada korang layak tak untuk buat pinjaman perumahan dengan bank.

 

Formula = (Komitmen lama + Komitmen rumah yang hendak dibeli) ÷ Pendapatan bersih x 100

 

Bank akan menolak permohonan anda sekiranya nilai melebihi 70%.

 

ii) Scoring

 

Scoring bermaksud pemohon pinjaman mempunyai ciri-ciri orang yang boleh membayar hutang dengan baik. Bank akan melihat latar belakang pemohon tersebut daripada pelbagai perkara seperti status pekerjaan pemohon, tahap pendidikan dan lain-lain perkara yang akan dinilai oleh pihak bank.

 

iii) CCRIS (Central Credit Reference Information System)

 

CCRIS ialah rekod kewangan yang diselia dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia untuk melihat corak pembayaran pinjaman, sebarang komitmen bank serta hutang anda.

 

Jangan risau kalau anda belum mempunyai sebarang rekod dalam CCRIS. Anda masih boleh buat permohonan loan rumah.

 

Sediakan dokumen berikut juga semasa buat permohonan:

  • Salinan kad pengenalan
  • Slip gaji
  • Penyata bank
  • Penyata KWSP
  • Surat Tawaran Bekerja

 

Tapi kalau anda gunakan khidmat ejen hartanah, anda boleh serahkan kesemua dokumen penting di atas kepada ejen untuk buat semakan kelayakan pinjaman perumahan dengan pelbagai pihak bank.

 

Selesai bab pinjaman, fikirkan mengenai deposit rumah pula. Selalunya deposit rumah adalah 10% dari harga rumah. Sebagai contoh, harga rumah bernilai RM300k, deposit rumah pula adalah RM30k.

 

Secara ringkasnya, anda perlu rancang kewangan anda untuk masa akan datang kerana apabila anda sudah mengambil pinjaman,ini bermakna anda akan mempunyai komitmen untuk membayar pinjaman tersebut setiap bulan sehingga selesai.

 

Jadi pastikan anda ambil kira perbelanjaan harian seperti makan minum dan lain-lain perkara sebelum anda tandatangan perjanjian pinjaman perumahan tersebut. Ukur baju di badan sendiri ye.

 

Selepas anda mempunyai perancangan yang rapi, barulah anda dikira selesai dalam fasa pertama ini.

 

#2 Fasa Pembelian

budget buy house

Tibalah masanya untuk anda mulawindow shopping” untuk rumah yang bersesuaian dengan perancangan korang masa kat fasa 1 sebelum ni.

 

Kalau dah jumpa rumah yang anda dah berkenan, bolehlah mula buat bayaran tempahan unit tersebut.

 

Pastikan bayaran dibuat kepada agensi hartanah atau firma guaman sahaja. JANGAN SESEKALI bayar kepada akaun peribadi!

 

Buat booking segera sebelum terlepas ke tangan orang lain. Harga booking hanya 3% dari harga rumah itu. 

 

Time ni lah pembeli rumah akan terasa “sakit” sangat sebab di fasa inilah pembeli akan keluarkan duit yang begitu banyak untuk bayar macam-macam kos rumah.

 

Tapi jangan risau. Anda tetap boleh beli rumah kalau anda beli rumah pada tahun 2019 dengan adanya Home Ownership Campaign yang akan berakhir pada Disember 2019.

 

BACA: 2019 Adalah Tahun Terbaik Untuk Beli Rumah Pertama Anda

 

Setelah selesai membuat bayaran tempahan tersebut, anda akan menandatangani satu borang. Pastikan anda lampirkan borang tersebut bersama dengan dokumen yang lain untuk memohon pinjaman perumahan. Atau serahkan kepada ejen anda untuk menguruskannya.

 

Beri masa dalam semingu ke dua minggu untuk mendapatkan kelulusan permohonan pinjaman tersebut. Tapi pastikan anda lengkapkan kesemua dokumen yang diperlukan, baru loan boleh approve.

 

Lepas loan dah approve, ejen akan maklumkan kepada peguam hartanah untuk sediakan Sales & Purchase Agreement (S&P). Anda boleh tandatangan surat perjanjian ini dalam masa 2 minggu sahaja.

 

Jangan lupa sediakan bayaran baki 7% untuk deposit rumah semasa tandatangan S&P ye. 

 

#3 Fasa Tukar Nama

deal-1

Peringkat ini, pemohon rumah dah boleh bertenang sikit sebab kebanyakan kerja seperti pengesahan dokumen dengan pihak bank, pemaju dan lain-lain akan dilakukan oleh peguam hartanah korang.

 

Kalau nak tahu, rumah pegangan bebas (freehold) kebiasaannya ambil masa 3-4 bulan untuk tukar nama. 

 

Manakala rumah pegangan pajakan (leasehold) pula mengambil masa lebih kurang 6 bulan ke 1 tahun.

 

Apabila semua perkara dah selesai dan telah pun ditandatangan, peguam akan menghubungi anda untuk periksa rumah terlebih dahulu.

 

Pastikan korang pergi tengok rumah ye untuk lihat apa yang okay atau tak okay dengan keadaan rumah tu. 

 

Kalau ada apa-apa defect, bolehlah korang terus bagitahu pihak pemaju atau owner dan claim apa yang patut.

 

Kalau semuanya okay, korang dah boleh ambil kunci rumah daripada peguam.

 

SELESAI!

 

Tahniah kerana berjaya beli rumah pertama korang! 

 


 

Bagi yang nak cuci mata & baru nak survey beli rumah pertama tu, boleh klik butang kat bawah untuk tengok rumah pertama korang.

Beli Rumah Pertama Sekarang

comments
0